T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SULTANGAZİ - Sultangazi Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

18-07-2018

Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı ; konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

       Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının da gelişmesini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Özellikle hizmet sektörü olması nedeni ile yapılacak faaliyetlerin tümünün insan faktörüne bağlı olması bu alana olan personel ihtiyacını da apaçık ortaya çıkarmaktadır. 
Hızla değişen dünyada Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu anlamda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programların  sektör analizine dayalı olarak modüler sisteme dayalı  hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

 

 

18-07-2018


Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Yer Alan Dallar ;

Mutfak -> Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır.




     Mutfak -> Yiyecek İçecek Hizmetleri

Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun  olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.


İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ)           

  Okulumuzun Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında okuyan öğrenciler 10. ve 11. sınıfta  3308 sayılı kanun hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimlerini turizm mevsimi ile paralel olarak Mayıs ve Eylül ayları arasında, bu alanda faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde, Restoranlarda veya diğer turistik işletmelerde yapmaktadırlar.

   İşletmelerde meslek eğitiminin (Staj) öğrencilere sağladığı faydalar :

  • Asgari ücretin en az % 60'ı kadar aylık ücret alırlar.
  • Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.
  • Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları SSK tarafından karşılanır.
  • Turistik yörelerde çalışan öğrencilerin yeme - içme ve konaklama ihtiyaçları, eğitimlerini tamamladıkları işletme tarafından karşılanır.
  • Turistik yörelerde eğitimini tamamlayan öğrenciler, boş zamanlarında tatil yapma imkanı elde ederler.
  • İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkânlardan faydalanırlar.                  
  • Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar.
  • Mezun olduklarında çalışabilecekleri işletmeleri tanıma fırsatı bulurlar.
  • Mezun olduklarında aynı işletmelerde kadrolu personel olarak çalışma imkanı bulurlar.

   Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Çalışacak Elemanda Aranan Özellikler

  • Diksiyonu düzgün, güleryüzlü, saygılı, ve kibar,
  • Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna becerisi,
  • İnsan psikolojisinden anlayan,
  • Görgü ve protokol kurallarını bilen,
  • Mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı,
  • Dışa dönük ve yeni gelişmelere ayak uydurabilen,
  • Hizmet etmeyi seven,
  • Mesleki eğitm almış kimseler olması gerekir.

 İŞ İMKÂNLARI 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanını başarı ile bitiren öğrenciler iş hayatına yönelebilecekleri gibi yüksek öğrenime de  devam edebilirler. Mezun olan öğrenciler;

  • Konaklama işletmelerinin restoran ve mutfaklarında, 
  • Pastanelerde,
  • Restoran ve kafeteryalarda,
  • Kurum mutfaklarında,
  • Yemek fabrikalarında,
  • Ulaşım araçlarında yiyecek içecek ünitelerinde çalışabilirler.

 Mezun olan öğrenciler dört yıllık fakültelerin ilgili bölümlerine  girebilecekleri gibi, sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksek okullarına da devam edebilirler.Meslek yüksek okullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler.

 BU ALANLA İLGİLİ SINAVSIZ OKUYABİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEK OKULLARININ BÖLÜMLERİ 

  • Aşçılık
  • Gastronomi ve mutfak sanatları
  • Gıda teknolojisi
  • Hazır yemek ve aşçılık
  • Meyve ve sebze işleme
  • Süt ve süt ürünleri
  • Turizm ve otel işletmeciliği
  • Turizm ve Seyahat İşletmeciliği
  • Un üretim teknolojisi
  • Yağ endüstrisi vb
  • Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği 

 BU ALANDAKİ DÖRT YILLIK FAKÜLTELER

  • Seyahat İşletmeciliği öğretmenliği
  • Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeniliği
  • Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği
  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu)
  • Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.)
  • Ev Ekonomisi Yüksek Okulu
  • Konaklama İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)
  • Konaklama İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.)
  • Seyahat İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)
  • Seyahat İşletmeciği (Turizm ve Otelcilik Y.O.)
  • Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)
  • Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu)
  • Turist Rehberliği (Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu)
  • Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu)
  • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)
  • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği(Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O.)
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O.
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.)
  • Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Yüksekokulu)
  • Yiyecek-İçecek İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.07.2013 - Güncelleme: 21.10.2022 14:11 - Görüntülenme: 5938
  Beğen | 5  kişi beğendi