Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı ; konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının da gelişmesini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Özellikle hizmet sektörü olması nedeni ile yapılacak faaliyetlerin tümünün insan faktörüne bağlı olması bu alana olan personel ihtiyacını da apaçık ortaya çıkarmaktadır.
Hızla değişen dünyada Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu anlamda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programların sektör analizine dayalı olarak modüler sisteme dayalı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Yer Alan Dallar ;
Mutfak -> Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır.
Mutfak -> Yiyecek İçecek Hizmetleri
Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (STAJ)
Okulumuzun Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında okuyan öğrenciler 10. ve 11. sınıfta 3308 sayılı kanun hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimlerini turizm mevsimi ile paralel olarak Mayıs ve Eylül ayları arasında, bu alanda faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde, Restoranlarda veya diğer turistik işletmelerde yapmaktadırlar.
İşletmelerde meslek eğitiminin (Staj) öğrencilere sağladığı faydalar :
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Çalışacak Elemanda Aranan Özellikler
İŞ İMKÂNLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanını başarı ile bitiren öğrenciler iş hayatına yönelebilecekleri gibi yüksek öğrenime de devam edebilirler. Mezun olan öğrenciler;
Mezun olan öğrenciler dört yıllık fakültelerin ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi, sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksek okullarına da devam edebilirler.Meslek yüksek okullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler.
BU ALANLA İLGİLİ SINAVSIZ OKUYABİLECEKLERİ MESLEK YÜKSEK OKULLARININ BÖLÜMLERİ
BU ALANDAKİ DÖRT YILLIK FAKÜLTELER